Karacasu'da festival coşkusu başladı

Aydın'ın Karacasu ilçesinde 35. Karacasu Afrodisias Kültür Sanat ve Tanıtım Festivali kortej yürüyüşü ile başladı.

Aydın'ın Karacasu ilçesinde 35. Karacasu Afrodisias Kültür Sanat ve Tanıtım Festivali kortej yürüyüşü ile başladı.

Karacasu Belediyesi tarafından 35'inci kez düzenlenen Karacasu Afrodisias Kültür Sanat ve Tanıtım Festivali ve 742. Dedebağ Keşkek Hayrı etkinlikleri başladı. Dün akşam saatlerinde İlçe Kaymakamı Mehmet Gündoğdu, Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, ilçe protokol üyeleri ve vatandaşların katılımı ile Aydın Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde gerçekleştirilen kortej yürüyüşünün ardından ilçe meydanında açılış töreni düzenlendi. Zeybek gösterisi ve Karacasulu suna Altınöz tarafından şiir okunmasının ardından 6 buçuk metre boyundaki tahinli pide protokol üyeleri tarafından vatandaşlara ikram edildi.

'Festival, ilçe tanıtımımızda büyük önem taşıyor'

Açılış töreninde bir konuşma yapan Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı festivalin ilçe tanıtımında büyük önem taşıdığını ifade ederek, 'Derinin, demirin, hamurun, çamurun ve mermerin hayat bulduğu şirin ilçemiz Karacasu, bir kez daha hem tanıtım hem de kültürel etkinliklerle büyük bir festival coşkusu yaşayacak. Karacasu UNESCO Dünya Mirası listesindeki antik kenti Afrodisias'ı, asırlık seramik ocakları, 2 bin 500 yıllık heykeltıraşlık okulu ve mermerleri, coğrafi işaretli pidesi, dünyaca ünlü yaylaları, asırlık evleri ve koruma altındaki sokakları, tarihiyle, doğasıyla bizim sevdamız olduğu gibi Aydın'ımızın da göz bebeği. Bu kültürel zenginliğimizi ve mirasımızı gelecek nesillere aktarmak ve tüm dünyaya tanıtmak için düzenlediğimiz festivalimize hoş geldiniz. Bizlere büyük gurur verdiniz. Aydın'ın yanı sıra çevre il ve ilçelerde yaşayan vatandaşlarımızı, ilçe dışında yaşayan Karacasulu hemşehrilerimizi, ilçe halkımızla birlikte kaynaştıracak festivalimizde herkesi aramızda görmek bizleri onurlandıracaktır. Festivalimiz, zengin kültürel etkinlikler ve sanat gösterileri ile dolu olacak. Katılımcılar, yerel sanatçılar ve sanat eserleriyle buluşma fırsatı yakalayacak. Karacasu'nun tarihi ve kültürel değerlerini daha yakından tanıma fırsatı bulacak. Önümüzdeki Pazar günü Dedebağ Yaylamızda ülkemizin dört bir yanındaki Karacasulu hemşerilerimiz ve yardımseverlerimizin katkıları ile düzenleyecek olduğumuz 742. Dedebağ Keşkek Hayrımıza da herkesi davet ediyoruz' dedi.

'Derinin, demirin, hamurun, çamurun ve mermerin hayat bulduğu ilçe'

Karacasu Kaymakamı Mehmet Gündoğdu da konuşmasında, 'Festivaller, yapıldığı yerlerin sosyal, kültürel ve tarihi yapısını tanıtmak, yaşatmak ve nesilden nesile aktarımını sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Antik Çağın önde gelen mimarlık, sanat, heykeltıraşlık ve tapınma merkezlerinden biri olan, adını Aşk ve Güzellik Tanrıçası Aphrodite'ten alan Afrodisias adına düzenlenen 35. Afrodisias Festivali; ilçemizin tarihi ve turizm potansiyelini ulusal ve uluslararası alanda dünya milletlerine göstermekte, kültür ve turizm alanında önemli bir köprü vazifesi gören ilçemizin, dünyaya açılan kapısı olmaktadır, 2017 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası listesine kabul edilen Afrodisias'ta Heykeltıraşlık atölyelerinde olağanüstü heykel ve kabartmalar üretilmiş, aynı zamanda bu antik kent ünlü heykeltıraşlık okullarına da ev sahipliği yapmış, bunun yanında heykellerini tüm dünyaya ihraç ederek antik dönem sanatına yön vermeyi başarmıştır. Dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan insanlara, Karya Bölgesinin en iyi korunan Roma Şehri Afrodisias Antik kentinin tanıtlaması, gene bu antik kentin Unesco Dünya Miras Listesinde yer alması ve gerçekleştirilen bu festivallerin yerel ve ulusal mecralar ile sosyal platformlarda yer bulması, bacasız sanayi olarak kabul edilen Türkiye turizmine büyük katkıda bulunmaktadır. Aşk ve güzellik ile yoğrularak Afrodisias ile Karacasu'yu birbirine bağlayan, kil çamurundan oluşturulan çömlekçiliğin gelecek kuşaklara aktarılmasındaki en önemli pay, gerçekleştirilen bu festivallere ait olacaktır. Dayanışmanın ve yardımlaşmanın en güzel örneği olan, Anadolu'nun Türkleşmesinde katkısı olduğu düşünülen, Horasan Erenlerinden Dedebağ Dedesi Türbesinde gerçekleştirilecek, 742. Dedebağ Keşkek Hayrı, ilçemizin tanıtımına, kardeşlik, birlik ve beraberlik duygularımızın pekişmesine katkı sağlayacaktır. Derinin, demirin, hamurun, çamurun ve mermerin hayat bulduğu Karacasu ilçemizde düzenlenen bu festivalde emeği geçen başta Belediye Başkanımız Mustafa Büyükyapıcı'ya ve tüm hayırseverlere teşekkür ediyorum. Ayrıca festivalimize ve Dedebağ Hayrımıza katılan tüm vatandaşlarımıza da iyi eğlenceler diliyor, saygılarım sunuyorum' diye konuştu.

'Herkesi de Karacasu'nun zenginliklerini göremeye davet ediyorum'

Festivallerin dayanışma, kaynaşma ve tanıtım için çok önemli olduğunun altını çizen Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Evrim Karakoz ise, 'Aydın, gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü diye tabir edilir. Karacasu'da Aydınımızın ve dünyanın en güzel yerlerinden bir tanesi. Derinin, demirin, hamurun, çamurun ve mermerin, tarihin hayat bulduğu yer. 35 yıldır devam eden festivalinde açılışına katıldık ve uzun yıllar da devam etmesini diliyoruz. Herkesi de Karacasu'nun zenginliklerini göremeye davet ediyorum. Ve gelin pişman olmazsınız diyorum' ifadelerini kullandı.

Açılış töreninin ardından Karacasulu sanatçı Dr. Muammer Atıcı'nın resim sergisi açılışı yapıldı. İlçede açılan yerli ve konuk esnaflar tarafından açılan stantlar gezildi.

Festivalin bugünkü İkinci günde Aydın Büyükşehir Belediyesi Konservatuar Orkestrası ve Necati ve Saykolar konseri yer alacak. Üçüncü gün sabahı 742. Dedebağ hayrı Dedebağ Yaylası'nda yapılacak. Afrodisias gezisinin ardından festivalin son günü gecesinin halk konseri konuğu ise Ayna Grubu olacak.

İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme