Manisa'da 2023 yılında 365 bin doz aşı uygulandı

Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, Dünya Aşı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı vardır. Çocuklarını aşılatmak ebeveynlerin en önemli sorumluluklarından biridir. İlimizde 2023 yılında genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında büyük oranı aile sağlığı merkezlerinde olmak üzere yaklaşık 365 bin doz aşı uygulanmıştır dedi.

Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, Dünya Aşı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, 'Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı vardır. Çocuklarını aşılatmak ebeveynlerin en önemli sorumluluklarından biridir. İlimizde 2023 yılında genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında büyük oranı aile sağlığı merkezlerinde olmak üzere yaklaşık 365 bin doz aşı uygulanmıştır' dedi.

Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, Dünya Aşı Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. Aşılamanın her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisi olduğunu belirten Karaca, 'Dünya Sağlık Örgütü'nün 1974 yılında genişletilmiş bağışıklama programını ilan etmesiyle birlikte; coğrafi konumu veya sosyoekonomik durumu ne olursa olsun her çocuğun, hayat kurtaran aşılara eşit erişimini sağlamaya yönelik küresel çalışmalar başlatılmıştır. Programda aşı ile korunabilir hastalıkların kontrol altına alınması ve ortadan kaldırılması, duyarlı yaş gruplarına enfeksiyona yakalanmadan önce ulaşıp bağışıklamalarının sağlanması, aşı ile korunabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin önlenmesi amaçlanmaktadır. Ülkemizde de 1981 yılından beri yürütülen program kapsamında çocukluk döneminde 13 hastalığa karşı (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Çocuk Felci, Hepatit-B, Hepatit A, Suçiçeği, Haemophilus İnfluenzae Tip B ve Pnömokoka Bağlı Hastalıklar) aşı uygulanmaktadır. Bu aşılar, DSÖ tarafından onaylanan 'İyi Üretim Prosedürleri' kurallarına uygun üretilmiş ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edilmiş aşılardır. Ayrıca, aşılar teslim alınıp kullanıma sunulmadan önce Ulusal Referans Laboratuvarlarımızda da test edilerek uygunluğu kanıtlanmaktadır. Aşılamanın önemiyle ilgili toplumsal farkındalığı arttırabilmek amacıyla her yıl nisan ayının son haftasında Dünya Aşı Haftası kutlanmaktadır. Bu yıl, 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan haftanın teması; Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 'Genişletilmiş Bağışıklama Programının (GBP) 50. Yıldönümü' olarak belirlenmiştir. Bu hafta, programın başarılarını kutlamak, kurtarılan hayatlar üzerindeki etkisini vurgulamak ve rutin aşılama çalışmalarını güçlendirmeye yönelik çabaları desteklenmek için önemli bir fırsat sağlamaktadır. Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı vardır. Çocuklarını aşılatmak ebeveynlerin en önemli sorumluluklarından biridir. İlimizde 2023 yılında genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında büyük oranı aile sağlığı merkezlerinde olmak üzere yaklaşık 365 bin doz aşı uygulanmıştır. Ebeveynlerde herhangi bir nedenle aşı yaptırma konusunda tereddüt oluşması halinde, sağlık personellerimiz tarafından aile ile etkin bir şekilde iletişim kurulmakta, ailelerin endişeleri dinlenerek uygun yaklaşımlar belirlenmekte ve aşıların etki, içerik gibi özellikleri açısından bilgilendirilmektedir. Çocuklarını aşılatarak hastalıklardan koruyan ve kendileri de aşılanarak hastalıklardan korunan tüm ailelerimize ve aşılama çalışmalarında görev yapan aşı kahramanı sağlık çalışanlarına teşekkür ederiz' dedi.

İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme