Tespih tanelerine Kuran-ı Kerim'i ve Osmanlı padişahlarını işliyor
İzmir'de yaşayan İran asıllı minyatür sanatçısı Arya Kamalı, Kuran-ı Kerim cüzlerini, Osmanlı padişahlarının portrelerini ve tuğraları, tek tek el emeğiyle tespih tanelerinin üzerine işliyor. Kamalı, işlediği tespihlerin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani'ye de hediye olarak ulaştığını belirtti.
İzmir'de yaşayan İran asıllı minyatür sanatçısı Arya Kamalı, Kuran-ı Kerim cüzlerini, Osmanlı padişahlarının portrelerini ve tuğraları, tek tek el emeğiyle tespih tanelerinin üzerine işliyor. Kamalı, işlediği tespihlerin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani'ye de hediye olarak ulaştığını belirtti.
İzmir'de yaşayan 59 yaşındaki Arya Kamalı, çocukluk yaşlarında minyatür sanatını babası ve abisi sayesinde öğrendi. Ege üniversitesi Mühendislik bölümü mezunu olan Kamalı, öğrencilik yıllarında minyatür sanatını sürdürürken, yaklaşık 6 yıldır da Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bulunan atölyesinde tespih üzerine işlemeler yapıyor. Hem yurt içinden hem de yurt dışından özel siparişler alan Kamalı, tespihlerin üzerine; Kur'an-ı Kerim'in cüzlerini, Osmanlı padişah resimleri ve tuğraları, en güzel camileri ve 16 Türk Devleti'nin portrelerini işliyor. Eserleriyle yurt genelindeki sergilere de katılan Kamalı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani'ye hediye olarak gönderilen tespihleri de işlediğini belirtti.
'Tespihler, küçük taneler üzerine çalışmak çok keyifli'
Yaklaşık 50 yıldır minyatür yaptığını söyleyen Arya Kamalı, 'Akademik eğitimim benim mühendislik alanındaydı. Ama bütün hayatım boyunca en çok zevk aldığım, mutlu olduğum, hem mesleki olarak hem de hobi olarak yaptığım minyatür sanatıyla uğraştım. İzmir'in en eski minyatür sanatçılarından birisiyim. Benim için tespihler, o küçük taneler, habbeler üzerine çalışmak gerçekten çok keyifli. Mikro art olarak bunları yapmak başlangıçta çok kolay olmadı. Çünkü bombe bir yüzeyi var. Benim için çok özel bir çalışma' ifadelerine yer verdi.
'Tespih habbesine Kur'an-ı Kerim'in sayfasını yazmak en gurur duyduğum eserim'
Kendisi için en önemli olan eserin; tespih tanelerine Kur'an-ı Kerim'i yazması olduğunu ve bu projenin yaklaşık 6 sene sürdüğünü ifade eden Kamalı, sözlerine şöyle devam etti:
'Kur'an-ı Kerim 30 cüzden oluşuyor. Her cüz 20 sayfadan oluşuyor. Ben her bir cüzünü bir tespihe yazdım. Bir tespihin habbesine, bir Kur'an-ı Kerim'in sayfasını yerleştirdim. Bu çok kolay olmadı. Çok küçük yazmakla ve 33'üncü habbeye geldiğinizde, o cüzün bitmesini ayarlamak, o büyüklükte yazmak oldukça deneme ve yanılma gerektirdi. Şimdiye kadar en gurur duyduğum eserimdir. Sanırım dünyada daha önce yapılmamıştır. Bütün Kur'an-ı Kerim'i, yani yaklaşık 600 sayfayı, 990 habbede işledim. Sadece yazıdan oluşmasın diye diğer tarafını 990 tane, en güzel camileri seçerek işledim. İkisinin arasında bir boşluk olsun diye de tezhip işledim.'
'Gençlere karşı yaygınlaştırılması gerekir'
Minyatür sanatının tarihin en eski sanatlarından bir tanesi olduğuna değinen Kamalı, bu sanatın hem Türk hem İslam kültürü için son derece kıymetli olduğunu vurguladı. Kamalı ayrıca bu tür sanatların, gençlere karşı daha da yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekti.
Kamalı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Krallık Kralı Prens Charles ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani'ye de hediye olarak gönderilen tespihleri işlediğini kaydetti.
Eserleri birçok sergide yer aldı
İşlediği tespihlerle birçok sergiye katıldığını söyleyen Kamalı, sergilerde yer almaya devam edeceğini de aktardı.