• Haberler
  • İzmir
  • Bu proje ile yanık yaraları daha hızlı iyileşecek

Bu proje ile yanık yaraları daha hızlı iyileşecek

Ege Üniversitesi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orkan Ergün'ün yürütücülüğünü yaptığı 'Yanık Yara İrrigasyonunda Kullanılan Solüsyonların İyileşme, Ağrı, Korku ve Anksiyete Üzerine Etkisi: Randomize Kontrollü Çalışma' başlıklı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TUSEB) 2024-A4-02 programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Ege Üniversitesi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orkan Ergün’ün yürütücülüğünü yaptığı “Yanık Yara İrrigasyonunda Kullanılan Solüsyonların İyileşme, Ağrı, Korku ve Anksiyete Üzerine Etkisi: Randomize Kontrollü Çalışma” başlıklı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TUSEB) 2024-A4-02 programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Değerli akademisyenlerimiz toplum sağlığına ve bilime katkı sağlayan projeler üretmeye devam ediyorlar. Prof. Dr. Orkan Ergün hocamız ve ekibi, son derece önemli bir halk sağlık sorunu olan; ısı, elektrik, kimyasal maddeler, sürtünme veya radyasyon gibi farklı nedenlerle meydana gelen yanık yaralarının tedavisine yönelik yenilikçi bir proje hazırladılar. Proje TÜSEB tarafından da desteklenmeye uygun bulundu. Ekibimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Proje ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Orkan Ergün, “Yanıklar, cilt ve cilt altı dokularda meydana gelen akut ve önlenebilir hasarlara yol açan yaralanmalardır. Isı, elektrik, kimyasal maddeler, sürtünme veya radyasyon gibi nedenlerle oluşmaktadır. Yanık yaralanmaları dünya genelinde yaygın olmakla birlikte en sık düşük ve orta gelirli ülkelerde görülmekle birlikte, dünyadaki yanıklardan kaynaklanan ölümlerin yüzde 90’ı düşük gelirli ülkelerde, yüzde 7’si orta gelirli ülkelerde ve yüzde 3’ü yüksek gelirli ülkelerde meydana gelmektedir” dedi.

“Yanık yarası mümkün olan en kısa zamanda temizlenmelidir”

Etkili yanık yarası tedavisinde, yaranın mümkün olan en kısa zamanda temizlenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Orkan Ergün, “Bu temizlik, cerrahi yöntem veya konservatif yöntemlerle yapılabilir. Cerrahi yöntemde nekrotik dokunun eksizyonu yer alır. Konservatif yöntemde ise mekanik veya enzimatik debridman, hidrojeller, hidrokolloidler veya hidrolifler kullanılmaktadır. Mekanik yara temizliğinde, metabolik atıkları ve doku eksüdasını uzaklaştırarak mikrobiyal yükü azaltan irrigasyon yöntemi sıklıkla kullanılır. Yaranın irrigasyonu yanık yaraları içinde etkili bir debridman temizliği sağlar. Ölü dokuyu uzaklaştırmak için ‘mikro-debridman’ etkisi, yara üzerindeki birikintileri ve bakterileri gidermede antibakteriyel solüsyonlardan üstündür” diye konuştu.

Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orkan Ergün’ün yaptığı projede Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurdan Akçay Didişen, Dr. Öğretim Üyesi Gamze Özer Özlü, Uzm. Dr. Ülgen Çeltik ve Hemşire Birsen Eroğlu araştırmacı olarak görev alıyor.

İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme