• Haberler
  • İzmir
  • EÜ Etnografya Müzesi 3 binin üzerinde esere ev sahipliği yapıyor

EÜ Etnografya Müzesi 3 binin üzerinde esere ev sahipliği yapıyor

İzmir'in önemli kültür ve turizm noktalarından olan ve uluslararası platformlar tarafından da referans gösterilen Ege Üniversitesi (EÜ) Etnografya Müzesi, Türk kültür ve sanatının birçok objesini ziyaretçileriyle buluşturuyor. Etnografik özellikler taşıyan 3 binin üzerinde tarihi eserin sergilendiği müzede, Türk ve Balkan Ülkelerine ait geniş koleksiyonlar yer alıyor.

İzmir’in önemli kültür ve turizm noktalarından olan ve uluslararası platformlar tarafından da referans gösterilen Ege Üniversitesi (EÜ) Etnografya Müzesi, Türk kültür ve sanatının birçok objesini ziyaretçileriyle buluşturuyor. Etnografik özellikler taşıyan 3 binin üzerinde tarihi eserin sergilendiği müzede, Türk ve Balkan Ülkelerine ait geniş koleksiyonlar yer alıyor.

Özgün eserlerin sergilendiği Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi’nde 2 bin 300 parça geleneksel giyim objesi, 110 adet geleneksel halk çalgısı, 265 adet takı ve aksesuarlar 24 adet silah ile sandık ve dolaplardan oluşan 3 binin üzerinde obje sergileniyor. Balkan kültürlerini yansıtan geleneksel giysiler ve takılar 45 manken üzerinde sunuluyor. Tarihteki kültürlere dair ayrıntıları ziyaretçilere tanıtan müzede Anadolu ve Trakya Geleneksel Giyim Kuşam Sergisi, Balkan Ülkeleri Geleneksel Giyim Kuşam Sergisi, Düğün Evi Sergileri, Geleneksel Halk Çalgıları Sergisi ve Zanaat Atölyeleri Sergisi gibi bölümler bulunuyor. Yöresel kostümlerin de yer aldığı Süreli Sergi Salonu koleksiyonerlerin halk kültürüne yönelik eserlerini sergileme imkânı sağlıyor.

Müzeleri, geçmiş tarihi günümüze taşıyan ölümsüz hafızalar olarak nitelendiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Müzeler, toplumların kendi kültürlerini ve yabancı kültürleri tanımasını sağlayan en önemli kaynaklar. EÜ Etnografya Müzesi de, birbirinden farklı birçok kültürü bir araya getiren ve ziyaretçilerine keyifli öğrenme imkânı sunan bir mekân. Geleneksel halk giysileri, halk çalgıları, düğün evi sergilerinin yanı sıra; takı, aksesuar ve silah gibi birçok özgün esere de ev sahipliği yapıyor. Günümüzde yok olmaya yüz tutan geleneksel mesleklere ait el sanatları müzede sergilenirken, sürdürülebilirliklerini sağlamak amacıyla terzilik, ağaç ve bakır işleme, ayakkabı ve çarıkçılık gibi meslekler de canlandırılıyor. Ege Üniversitesi olarak; kültür, sanat ve tarihe verdiğimiz önemle müzemiz ile ilgili çalışmalara destek vermeyi sürdürüyoruz. Özellikle çocuklarımız ve gençlerimizde tarih ve kültür bilinci oluşması için çalışmaları özveriyle yürüten tüm mensuplarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Son Dakika On - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme