• Haberler
  • Manisa
  • Manisa Büyükşehir Belediyesi üreticileri suyla buluşturuyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi üreticileri suyla buluşturuyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Gördes ilçesi Kobaklar Mahallesi'nde bulunan Kobaklar Tarımsal Sulama Göleti onarım çalışmalarına devam ediyor. Göletin daha önce kaçıran dip savak borusu yeni çelik boru ile değiştirildi. 2 haftalık süreçte gövde dolgusunun tamamlanması planlanan gölet, yeniden tarımsal sulamaya hizmet verecek.

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Gördes ilçesi Kobaklar Mahallesi’nde bulunan Kobaklar Tarımsal Sulama Göleti onarım çalışmalarına devam ediyor. Göletin daha önce kaçıran dip savak borusu yeni çelik boru ile değiştirildi. 2 haftalık süreçte gövde dolgusunun tamamlanması planlanan gölet, yeniden tarımsal sulamaya hizmet verecek.

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Gördes ilçesi Kobaklar Mahallesi’nde yer alan bölge üreticisinin ürün sulamada kullandığı gölette meydana gelen dip savak borusu kaçağı onarım çalışmalarını sürdürüyor. Önceki aylarda dip savak borusunda su kaçağı fark edilmesi üzerine kısa sürede önlem alınmış, dalgıç aracılığı ile savak borusuna kör tıpa yapılmıştı. Sulama sezonunda üreticilerin suyu kullanmaları sağlanmış, sezonun bitmesi sonrasında da onarım çalışmaları başlamıştı. Devam eden çalışmaları Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta yerinde inceledi.

Çürüyen boru, çelik boruyla yenilendi

Gölette yaşanan sorundan bahseden Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, “Nisan ayı gibi dip savak borusunun çürümesinden kaynaklı gölette su kaçağı tespit edildi. Sulama sezonun başlangıcı olması sebebiyle göletteki mevcut suyu heba etmemek adına önce dalgıçlar ile müdahale ettik. Dip savak borusunun önüne kör tıpa taktık. Sulama sezonunda suyu kontrollü bir şekilde üreticilerimize kullandırdık. Göletin suyunun bitmesinin ardından onarım çalışmalarına başladık. Yaklaşık 3 haftadır çalışmalarımız devam ediyor. Mevcut göletin gövdeyi makinelerle komple açtık. Çürümüş olan dip savak borusunu yeni çelik boru ile değiştirdik. Yapıldığı zamanda dip savak borusuna beton zarf yapılmaması nedeniyle çelik boru toprakla temasından dolayı çürümüş. Bunu engellemek için dip savak borusuna beton zarf ve demir konstrüksiyonu bağlandı. Betonu atılacak. 1-2 gün betonun kuruması beklenecek. Üzerine gövdenin onarımı ve kil dolgusunu yapacağız. Tahminimiz 3 haftalık bir süreçte gövde dolgusunu bitirmeyi planlıyoruz. Yaklaşık 2 aya yakın bir çalışma yapılacak” dedi.

“Bin metre rakımda 500 dönüm arazi sulanıyor”

Gördes ilçesindeki Kobaklar Göleti’nin bin metre rakımda olduğunu ve yaklaşık 500 dönüm araziye su verdiğini söyleyen Yılmaz Usta, “Bu bölge için önemli bir arazi büyüklüğü. Bağından, kornişon salatalığına, biberinden değişik ürünlere kadar bölge halkı bu suyla ürünlerini yetiştiriyor. Ekonomilerine ciddi bir gelir sağlıyorlar. Biz de Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak suyun ve tarımın farkındayız. ‘Kaybedecek bir damla suyumuz yok’ diyerek bu tip tesislerin gerek yapımı gerekse meydana gelen arızaların hızlı bir şekilde onarımı yapılarak sezona hazırlanması için Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in talimatlarıyla çiftçimizin yanında olmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

“Mahalle sakinlerine ekonomik katkısı çok büyük”

Manisa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Cafer Çeniz,, göletin bölgedeki önemli noktalardan bir tanesi olduğuna dikkat çekti. Çeniz, “Bu gölet büyük bir arazinin sulanmasında kullanılıyor. Mahalle sakinlerine ekonomik katkısı çok büyük. Geçen yıl yaşanan arızadan kaynaklı ciddi bir su kaçağı vardı. Nisan ayında Ferdi Zeyrek başkanımız sağ olsun buraya gereken önemi gösterdi. İlk etapta suyu kaybetmemek için dalgıçlarla kaçağı önlemeye çalıştık. Su bittikten sonra vatandaşın ihtiyacı sağlandıktan sonra göletin tamiratını yapmaya çalışıyoruz. İnşallah yağmurlardan önce tamamlamış olacağız” dedi.

“Çok büyük bir destek bu”

Kobaklar Mahalle Muhtarı Mehmet Deniz, göletin 18 yıldır hizmet verdiğini söyledi. Deniz, “Yapılışından bu yana salatalık üretimi yapıyoruz. Bu gölet bize çok büyük bir destek. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’e çok teşekkür ediyoruz. Bu su olmasa ağaç kesmeye gidiliyordu, daha önce çok gidildi. Bu göletin yapılmasının bize çok faydası var. Başkanımızın öncülüğünde herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. Mahalle sakinlerinden Süleyman Gökçe ise göletin tamiratının yapıldığını, tamamlanmasının ardından gölete balık atılacağını söyledi. Göletten vatandaşların yararlandığını söyleyen Gökçe, çiftçilerin göleti sulamada da kullandıklarını söyledi.

İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme